A web még látványosabb véleménye

 

Ahogy az internet és közösségi oldalak maguk, úgy az annak hangjait figyelő Neticle rendszer is folyamatos lendületben, fejlődésben van, hogy egyre biztosabb és pontosabb képet festhessen mindarról, amit gondol a web. Fejlesztőcsapatunk töretlenül keresi a minél látványosabb, színesebb és áttekinthetőbb megoldásokat, melynek eredményeképp az elmúlt közel fél év során számos változás állt be oldalunkon. Új vagy éppen megújult alkalmazásainkkal sokan már bizonyára autodidakta módon felvették a kapcsolatot, a hivatalos bemutatással azonban mi mindezidáig adósak voltunk. Hogy ne érhesse szó a portál elejét most gyorsan fordítunk egyet a helyzeten – elvégre ki tudja, talán még szolgálhatunk meglepetésekkel.

Egy vonalnyi extra

Átlagos érték és trendvonal három alkalmazásban

Kezdjük a Neticle rendszer talán legismertebb fémjelével, a Véleményárfolyammal, és, hogy ne aprózzuk el, toldjuk is meg a témakört rögtön a hasonlóan népszerű Említésfolyam és az Említések napi gyakoriság alkalmazásokkal. Mindhárom diagram ezelőtt is alaposan kitett magáért a látványosság terén, azonban azzal, hogy időközben lehetségessé vált az átlagos értékek és a trendvonalak hozzárendelése, értelmezésük még könnyebbé és mondanivalójuk még szemléletesebbé, tisztábban leolvashatóvá vált.

chart (8)
Az átlagos értékek megjelenítése
átlag
Trendvonalak a véleményárfolyam esetén

 

Minden nap más

Napi véleményindex – egy új alkalmazás

Ha már Véleményárfolyam, akkor éppen aktuális, hogy az annak alapján képzett, nem rég született kistestvérét a Napi véleményindexet is bemutassuk. A Napi véleményindex az egyes kulcsszavak kapcsán napokra lebontva egy mutatószámban fejezi ki az internetezők véleményének milyenségét a pozitív és negatív webes tartalmak alapján. Az említett két mutatószám elsőre könnyen összekeverhetőnek tűnik, azonban fontos különbség, hogy a Napi véleményindex értéke nem függ a megelőző időszakban tapasztalt értékétől, kizárólag a vizsgált napra vonatkozik az adott huszonnégy órában született tartalmakon alapulva.

napi
Amit ma gondol a web

 

Részletkérdések a fókuszban

Lefúrási lehetőség a háttér megismerésére

Rendben, látványosak az átlagok és trendek – de mi van abban az esetben, amikor éppen nem a nagyszámok eredményei vonzanak, hanem a részletekben kívánnánk elmélyedni? Mi választ el minket attól, hogy megtudjuk mi rejlik az adott érték hátterében? Újabban mindössze egy kattintás, mégpedig nem csak egy-egy, hanem valamennyi alkalmazás esetében. Az új fejlesztésnek köszönhetően többé nem kell hosszadalmasan keresgélni, ha kíváncsiak vagyunk, mit takar egy éppen kiugróan magas vagy alacsony, esetleg egy már-már gyanúsan normálisnak tűnő érték. Egy klikk árán ugyanis máris elénk tárulnak a lefúrási lehetőségek, a ponthoz kapcsolódó események, leránthatjuk a leplet a kapcsolódó tartalmakról és kifejezésekről, valamint egy rögtönzött szófelhő is segít a háttér megvilágításában. Mindezekkel a tarsolyunkban az információhiány bizonyosan nem jelent többé problémát.

leszúrás
Egy kattintással számtalan részletet érhetünk el

 

A napok színes körökben

A megújult említéstérkép

A vonalak és könnyebben átlátható adatsorok után ideje, hogy fejest ugorjunk egy elsőre talán nagyobb abrakadabrának tűnő, de annál látványosabb alkalmazásba, a színes körök fémjelezte Említéstérképbe. Az említett grafikon dióhéjban szólva azt mutatja meg, hogy egy adott időszakban milyen tartalomtípusú találatok milyen véleményindexszel rendelkeztek. A szó szerint is sokszínű alkalmazást némiképp újragondoltuk, így találatok most napi bontásban jelennek meg, mégpedig a lehető legárnyaltabb képet adva úgy, hogy az adott napra vonatkozóan az összes találatot színes körök jelölik mind polaritás, mind tartalomtípus szerint bontva. Az átláthatóságot elősegítve a körök mérete az említések gyakoriságára,  a függőleges tengelyen való elhelyezkedésük pedig a vélemények milyenségére utal, míg a színek a megjelenési platformokat különböztetik meg.

említéstérkép
Az említések száma és a vélemények milyensége egy ábrán

 

Körök máshol máshogyan

Tulajdonságtérkép – új alkalmazás a kifejezések fülön

Mondhatnánk, hogy több nap van, mint színes kör – csakhogy, nincs így, ugyanis a Neticle egy másik, Kifejezések fülön rejlő, új keletű alkalmazása is éppen a színes körökkel operál. Ha nem elégedünk meg azzal, hogy mit gondol rólunk a web, hanem azonnal azt is szeretnénk tudni, mely tulajdonságok terén bólint elismerően, hol csóválja a fejét, hol múljuk felül magasan a konkurenciát és hol van mit bepótolnunk, akkor a Tulajdonságtérkép segíthet eligazodni a szavak erdejében. Ez az igencsak szemléletes alkalmazás a leggyakoribb tulajdonságokat és megítélésüket oly módon foglalja látványos ábrába, hogy a vízszintes tengelyen sorakozó címkékhez a megfelelő véleményindexek magasságában az említések számának megfelelő méretű köröket rendel.

tulajdonságtérkép
Fókuszban a tulajdonságok

 

Mellémagyarázzunk vagy bele?

Jelmagyarázat az Említések megoszlása diagramhoz

Félreértés vagy támadás ne érjen, amennyiben a diagramokban hordozott tartalomról van szó, természetesen egyiket sem ajánlott. Azonban, ha csupán annyi a kérdés, hogy sózva vagy borsozva, avagy mellé írt jelmagyarázatokkal vagy inkább magyarázó nyilakkal és rávésett számokkal fogyasztaná az információk kördiagramját, akkor máris mindkét megoldás teljesen elfogadhatónak tűnhet. Felmerült, hogy a véget nem érő viták mezejére vigyük a kérdést, végül mégis úgy döntöttünk, legyen inkább elérhető mindkét megoldás, hogy ízléstől és a szükséges információk számától ki-ki a szimpatikusabb verziót választhassa. Egy szó, mint száz: az Említések megoszlása alkalmazás újdonságaként a könnyebb átlátás érdekében már jelmagyarázatot is helyezhetünk a kördiagram mellé.

említésszám
Jelmagyarázat a kördiagram mellé

Úgy érezzük, félő, hogy az információk tömkelegében az olvasói türelem ezen a ponton kezd a végére érni, úgyhogy cikkünk is inkább erre az útra lép.  Az elmúlt félév újdonságainak listájának azonban még közel sem jutottunk a végére, így nincs mit tenni, a jövő héten, remélhetőleg újra felébredő érdeklődéssel karöltve még visszatérünk, hogy egy második felvonás keretei között az augusztus óta tartó fejlesztgetés további vívmányairól is lehúzzuk a leplet.

Az újonnan megismert funkciókkal való barátkozáshoz addig is sok sikert és kíváncsiságot kívánunk!