Az infokommunikáció veszélyei – Zurvey kérdőíves kutatás

Az Engame Akadémiával való kooperációnk eredményeként készült alábbi anyagunk, amelyen a tehetségápoló program két diákja dolgozott a Zurvey automatikus szövegelemző rendszerünk segítségével. A kutatás célja az infokommunikáció veszélyeinek felderítése volt, az ehhez készített kérdőív kérdéseire adott szabadszöveges válaszokat automatikus nyelvi elemzési eszközökkel dolgozták fel.

„Nem félek a számítógépektől, a hiányuktól félek.” Ahogyan ez az Isaac Asimov idézet is reprezentálja, az évtizedek során szerves részévé vált az életünknek az infokommunikáció, a különböző elektronikus eszközök, és sajnos az ezekkel járó veszélyek is.

A mai magyar társadalom infokommunikációs szokásainak felméréséhez indította el kutatását Gál Laura, az Engame Akadémia Junior évfolyamos diákja.  Az eredmény egy különdíjas projekt lett, amit az Magyar Tudományos Akadémia közönsége is lelkesen fogadott. A kutatás olyan kérdéseket latolgat, mint a „Függőnek tekinthető a mai magyar társadalom?” vagy  például a „Mitől félnek az emberek az internet világában?”. Most a Zurvey, a Neticle automatikus szövegelemző rendszere is szemügy alá vette a kutatás több elemét, illetve az online kérdőívre érkezett nyitott válaszokat.

Az infókommunikáció és az elektronikus eszközeink ma már mindennapjaink szerves készét képezik. Nem csak a munkában, otthon, de mindenhol elérhetőek lettünk, főleg mobiltelefonjainkon keresztül. Illusztrációképpen, az Ericsson egy jelentése szerint a mobiltelefon előfizetők száma már meghaladja a népességet: 2015-ben 4,2 milliárd embernek volt mobiltelefon előfizetése, míg „csak” 2,4 milliárdan éltek nélküle.

engame_zurvey

Ezt az adatot Laura kutatása is alátámasztja, hiszen a kutatásában résztvevők 99,1 %-nak volt mobiltelfonja. A kérdőív kitöltők nagy százaléka közoktatásban részesülő fiatal volt, így érzékelhető, hogy merre haladunk. A másik észrevétel, hogy ezeknek a diákoknak nagy része az iskolapadban tölti ideje nagy részét, mégis a „Mennyi időt tölt el internetezéssel naponta?” kérdésre a válaszadók több mint fele a „több mint 3 órát” opciót választotta. Az euvonal.hu cikke alapján, ha egy gyermek egy nap több mint 3 órát tölt el a internetezéssel, akkor ő már a függőség küszöbén kopogtat. Tehát, valószínűleg ideje elkezdenünk újragondolni a terminusokat.

Annak ellenére, hogy az infókommunikáció már-már elengedhetetlen napjainkban, több esetben fizikai veszélybe sodorhat bennünket. A Cunsumer Product Safety Commission adatai alapján már 2011-ben 1152 embert kezeltek, akik azért szenvedtek balesetet, mert mobiltelefonjukat, MP3-lejátszójukat vagy bármilyen más infokommunikációs eszközüket nyomkodták, ezzel figyelmen kívül hagyva a külvilágot. A Business Insider egyik cikkében közölte, hogy a Nation Safety Council megállapítása alapján, az Amerikában megtörtént balesetek több mint negyede mobiltelefon használata miatt történt.

A Zurvey segítségével kiderült, hogy a kérdőív töltői mire asszociálnak az infokommunikáció veszélyeivel kapcsolatban. A ’Miben látja a legnagyobb veszélyt az internetezéssel kapcsolatban?’ nyitott kérdésre a válaszokban előforduló legnegatívabb polaritással rendelkező  címkéket az alábbi táblázat mutatja. A Zurvey nem csak kialakítja ezeket a címkéket (témahalmazokat) (nem vagyok biztos benne, hogy a témahalmaz a legjobb szó ide), de automatikusan megvizsgálja a milyenségüket, polaritásukat is. Ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy a legnegatívabb indexel az „adat” címbe rendelkezik, majd ezt követi a „zaklatás”, a dobogó utolsó fokán pedig a „visszaélés” áll.

5 legnegatívabb címke
Címke Vélemény index Vélemény
Adat -112 Negatív
Zaklatás -48 Negatív
Visszaélés -47 Negatív
Adathalászat -44 Negatív
Információ -35 Negatív

A Véleményindex az egyes címkék kapcsán egy mutatószámban fejezi ki a válaszadók véleményének milyenségét a pozitív és negatív válaszok tartalmának alapján. Tehát, ha egy címkét többször említenek különböző tartalmakban, akkor az adott szöveg kontextusok polaritásának az összege adja a véleményindexet.

A Zurvey segítségével azt is megtudtuk, hogy adott szavakhoz milyen kifejezéseket csatoltak a válaszadók a legtöbbet. A következő táblázatból látható, hogy például a „személyiség” attribútumhoz a „megsértése” kifejezést csatolták a legtöbben. Ez annak köszönhető, hogy sokan említették a „személyiségi jogok megsértését” több válaszban is az adott kérdésre. Vagy, például, a kapcsolat kifejezés azért párosul a „gyengülnek” kifejezéssel, mert a válaszadók sokszor említették, hogy ha függővé válunk az infókommunikációval/eszközeikkel kapcsolatban, az a valódi kapcsolataik gyengüléséhez vezethet.

Kifejezés Kifejezés típusa Kapcsolódó kifejezés Kapcsolódó kifejezés típusa
személyiség attribútum megsértése negatív kifejezés
információ téma sokszor téves negatív kifejezés
felhasználás téma engedély nélkül negatív kifejezés
vírus téma tönkreteszi negatív kifejezés
kapcsolat téma gyengülnek negatív kifejezés

 

Szerző: Gál Laura, Szegi Mátyás

 

A kutatás a Zurvey automatikus szövegelemzőrendszer segítségével készült, amely az alábbi linken ingyenesen kipróbálható.

Források:
http://www.euvonal.hu/az-internetezes-elonyei-es-hatranyai/
http://pcworld.hu/mobil/aggaszto-statisztika-hogyan-halhatsz-meg-telefonalas-kozben.html
http://www.businessinsider.com/cell-phones-causing-car-crashes-and-deaths-2015-5
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2591148/One-four-car-accidents-caused-cell-phone-use-driving-five-cent-blamed-texting.html