A Marton-ügy netes visszhangja

Fontosnak tartjuk, hogy a diákok egyetemi tanulmányaik során innovatív módszerekkel vizsgálhassák kutatási témájukat. Rovatunkban, a #researcherstories-ban kutatási munkájukhoz a Neticle rendszereit használó diákok munkáját mutatjuk be nektek.

Most Fekete Rebeka és Kovács Anna, a Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakos szociológus hallgatóinak kutatásába nyerhetünk betekintést, amelynek keretében az október elején kirobbanó Marton-botrány internetes visszhangját elemezték egy média kutatás keretében az azt követő időszakban.

Főbb kutatási területként azt vizsgálták, hogy hogyan viszonyul a netező közösség a szexuális zaklatás témakörhöz, kiemelten kezelve a témával kapcsolatos véleményeket. Elemzésük két fő fókusz köré épül: hol jelenik meg inkább az áldozathibáztatás, a kommentekben vagy a cikkekben, és a nők vagy a férfiak hibáztatják inkább Sárosdi Lillát.

A Martos-ügy online kommentelői nemi megoszlás alapján
A Marton-ügy kommentelői nemi megoszlás alapján 

Kutatásukból kiderül, hogy mind a nők mind pedig a férfiak inkább semlegesen vagy negatívan álltak a témához, pozitív visszhangú komment csak elenyésző számban született. Látható az is, hogy az online jelenség színtere leginkább a közösségi média, azon belül is a Facebook volt.

Az ügy online megítélése a különböző csatornák esetében
Az ügy online megítélése a különböző csatornák esetén

A téma internetes megítéléséből látszik, hogy a hírekben és a közösségi médiában megjelent vélemények közötti olló már a botrány kirobbanásától kezdett kinyílni, mindkét platform esetén idővel egyre inkább negatív pontszámot számolt a szoftver. A hírekben, az objektivitásra törekedve írtak a témáról, miközben a hozzászólásokban szubjektíven, a saját véleményüket minden korlát nélkül kifejezve írták le megjegyzéseiket az internetezők, ez magyarázhatja a közösségi médiában megjelenő kommentek erősen negatív hangvételét.

A kulcsszó online megjelenésének gyakorisága a vizsgált időszakban
A kulcsszó online megjelenésének gyakorisága a vizsgált időszakban

Azt is láthatjuk, hogy az közösségi médiában megugró említési számok a témában születő új fejleményekre egyértelműen reagálnak.

A Marton-ügy online érzelmi megítélése
A Marton-ügy online érzelmi megítélése a nemek megoszlásában

Tovább elemezve az érzelmeket megállapítható, hogy a férfiakból leginkább dühöt, a nőkből undort és szomorúságot váltottak ki a történtek.

Kutatásuk összegzéseként a szerzők az alábbi szavakkal jellemezték eredményeiket: „Összegzésképpen annyit írnánk, hogy a fent bemutatott diagramokból azt szűrhetjük le, hogy nem igazán alakult ki igazi konszenzus az ügy megítélése kapcsán. Sokan hangoztatták negatív véleményüket Sárosdi Lillával kapcsolatban, de voltak olyanok is, akik meg kiálltak mellette, vagy éppen ellenkezőleg, Marton Lászlót vették a védelmükbe, sőt voltak olyan kommentelők is, akik képesek voltak ebben is politikai indíttatást látni. Ezért gondoljuk úgy, hogy meglehetősen nehéz lenne egy egysoros végszót írni, inkább csak megjegyeznénk azt, hogy ez a téma megérdemelne egy sokkal mélyebb kitekintést és elemzést a jövőben.”

Amennyiben Te is szívesen használnád a Neticle rendszereit tanulmányaiddal kapcsolatos kutatásaidhoz, keress minket bátran!